onsdag 11. mars 2009

Skrift - et system som formgir tanker.

Nå har vi begynt på et nytt tema, og denne gangen er temaet skrift.

Når dette temaet er ferdig, skal vi kunne:
· Kjenne noen av de virkemidlene vi bruker i grafisk design.
· Kunne nok om skrift til å lage plakater og brosjyrer for egen bedrift.
· Kunne litt om kalligrafi.

Bildet er henta fra: http://www.kolding.dk/graphics/interface/pic_23924.jpg

Bilder er kommunikasjonsmiddler. Ord og bilder har gjerne følge av hverandre og forsterker hverandres effekt. Å skrive er å gjøre språket synlig. Og skrift skaper ”møter” mellom mennesker. Skrift er det som holder en kultur sammen. Samtidig kan skrift fungere som dekor og gi skjønnhestopplevelse.


Det er viktig å kunne noe om skrift hvis du skal arbeide med grafisk design, men det kan også være nyttig å kunne noe om skrift hvis du f.eks skal lage plakater, skilt, kort til blomsterbuketter eller bare en PC-en i en designprosess.


Skriftspråket begynte med enkle tegninger. Etterhvert som tegningene ble enklere og enklere utviklet det seg til å bli piktogram. Et piktogram er enkle tegninger som forteller en historie. Det kan ligne på en tegneserie eller en rebus.


Etterhvert kom også språklyden. Betydningen på bilde kunne da bety flere ting. Det kunne også hende det betydde noen annet en det var bilde av. Betydingen begynte å følge ”lyden” av symboler. Det var beynnelsen av bokstavene.



Selv en dag i dag fins det piktogrammer. Når vi ser bilder som forklarer oss hvor vi finner toalettet eller rasteplasser, eller at røyking er fordudt. Da er dette piktogrammer som forteller oss det. Vi har også sånne ikoner på dataen. På mobilen har vi også ikoner, som f.eks hjerter, smilefjes osv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar